Лютото – полезно изкушение или кулинарен капан?

Лютото – полезно изкушение или кулинарен капан?
Лютото – полезно изкушение или кулинарен капан?

Обичате ли люто? За някои то е удоволствие, за други – предизвикателство. А за гастроентеролозите? Темата е... пикантна.

Лютите храни съдържат капсаицин – веществото, което кара езика да гори, носа да потича и очите да се насълзят. Но зад тази огнена реакция се крият и интересни ползи.

Полезните страни на лютото:

  • Помага на метаболизма да работи по-бързо
  • Подобрява кръвообращението
  • Загрява и буквално, и преносно
  • В малки количества действа дори като естествено болкоуспокояващо

„Често при нас идват пациенти, които се чувстват зле след пикантна вечеря. Важно е да знаете, че не е нужно напълно да изключвате лютото, но е добре да го консумирате разумно – особено ако вече имате чувствителен стомах“, съветва д-р Моника Секуловска, специалист и Началник на отделението по гастроентерология в УМБАЛ „Лозенец“.

Ако усещате парене, тежест или болка след пикантна храна – това не е нещо, което трябва да пренебрегвате. Добре е да се направи консултация със специалист, преди малкият дискомфорт да се превърне в по-сериозен проблем.

Любопитно: Лютивината не се неутрализира с вода – опитайте мляко или йогурт вместо това. И не забравяйте – умереното люто може да бъде приятел на здравето, стига да не ви „изпари“ доброто настроение след хранене.