Новини

Директорът на Университетска болница „Лозенец“ с кръгла годишнина

29 September 2020

Легендата на българската хирургия, проф. д-р Любомир Спасов, днес има рожден ден.

Екипът на болница „Лозенец“ му честити най-сърдечно празника и му желае още дълги години да бъде неудържим откривател, световноизвестен хирург и блестящ мениджър.

Проф. Спасов е основател и първи декан на Медицинския факултет към Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Завършва Медицинския факултет на Медицинска академия в София, а впоследствие добавя към образованието си и специалностите „Обща хирургия“ и „Сърдечна хирургия“. Той е и магистър по „Обществено здраве и здравен мениджмънт“. През 2013 г. е сертифициран от Европейския борд по хирургия за трансплантационна хирургия.  

От 2012 г. е професор по медицина.

През годините проф. д-р Любомир Спасов е първи в редица успешни за България новаторски постижения в областта на медицината. В сърдечната хирургия негов е първият успешно извършен аортокоронорен бай-пас на „биещо сърце“.

За първи път в България именно проф. Спасов извършва видео асистирана митрална клапна реконструкция, както и подмяна на митрална клапа през само 10-сантиметров отвор на гръдния кош. Отново той за първи път у нас извършва трасмиокардна лазерна реваскуларизация.

Изключителното му майсторство се проявява и в областта на трансплантациите. Негови са първата трансплантация на черен дроб у нас през 2004 г., първата трансплантация на черен дроб на дете, както и първата трансплантация на черен дроб от жив донор.

През 2019 г. проф. Спасов постигна ново върхово постижение, като извършва първата белодробна трансплантация в България.             

Проф. Любомир Спасов е почетен гражданин на София.   

Скъпи професоре,

Няма да ни стигнат и няколко дни, ако трябва да изброяваме Вашите невероятни постижения в областта на медицината. Щастливи сме, че имаме възможността да работим с Вас, да се учим от Вас и от Вашите върхови постижения в областта на световната сърдечна хирургия и трансплантациите. Бъдете винаги на върха, останете млад по душа и продължавайте да бъдете наше вдъхновение.

Бъдете здрав!

Екипът на Университетска болница „Лозенец“